Pre deti, mladých, mladších a ešte mladostarších

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

anagramy

 

Čo sú anagramy?
Anagramy sú prešmyčky slov - to znamená, že z existujúceho slova sa vytvorí iné, ktoré obsahuje rovnaké hlásky ako to predošlé.

·  Dolores Jane Umbridge = Dumbledore goes in jar / Dumbledore ide do pohára - Dumbledore znamená v starej angličtine čmeliak. Rita Skeeterová je neregistrovaný animágus - chrobák, ktorý skončil v pohári. Znamená to, že existuje nejaka spojitosť medzi týmito dvoma ľuďmi?

·  Remus Lupin = Primus Lune - primus znamená v latinčine niekto prvý alebo začiatok, prípadne plný. Lune znamená mesiac. Celý anagram teda vyjadruje Lupinovi spojitosť s mesiacom, keďže je vlkolak.

·  Hogwarts = Ghost War / Rokfort = vojna duchov - bitka medzi duchmi pred dlhým časom? Môže to byť aj prenesený význam v zmysle toho, že istá vojna nebude videná profesormi ani študentmi. Vojna, to je už ľahké si domyslieť.

·  Drooble's Best Blowing Gum = Gold bribe below St. Mungos / Žuvačka super extra veľká bublina = zlatý úplatok u sv. Munga - ako vieme, Neville dal v nemocnici svojej mame práve obal od tejto žuvačky. Môže to znamenať niečo podozrivé? Nedával tak Neville svojej mame nejakú informáciu?

·  Tom Marvolo Riddle = I am Lord Voldemort / Ja som lord Voldemort - Voldemort sa v minulosti volal Tom Marvolo Riddle, a tu je anagram jeho slova, ako sa v druhej knihe píše 'A som i lord Voldemort.'

·  Harry James Potter = Major Threat Persy / Veľká hrozba Persyho - aj keď vieme, že Percy sa píše s 'c' je táto prešmyčka veľmi zaujímavá...

·  Ollivanders = Ronald Lives alebo Ronald's Evil / Ronald žije alebo Ronaldovo zlo - Toto môže mať viacero významov. Môžeme však s istotou povedať, že Ronald je Ron Weasley v spojitosti s Ollivanderovcami.

·  Severus Snape = Perseus Evans alebo Persues Evans - prvý anagram - perseus je mystická postava, ktorá zabila boha Poseidona, aby zachránila princeznú (Lily?) - v skutočnosti to bola Medusa, pri pohľade na ktorú každý skamenel. Súvisú táto vlastnosť s Baziliškom? Perseus sa oženil aj s Andromedou, ktorej menovkyňou je Tonksovej mama (dozvedáme sa tak v piatej knihe). Každopádne, tento anagram má niečo spoločné s Lily a vzťahom k nej. (Severusovým vzťahom k nej)

 vytvorte aj vy neaké....


school magie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014